Добре дошли на официалния сайт на “Мизия танцува” – гр. Плевен

Скъпи приятели,
Ето, че неусетно минаха 7 години от провеждането на първото издание на националния фестивал за клубове, изучаващи народни хора – „Мизия танцува“.
Благодаря на всички за подкрепата при организирането и провеждането на фестивала. Бих искала да изкажа своята благодарност и на всички ръководители, членове на танцови клубове, школи, студия и др. Без вас фестивалът нямаше да съществува. Всеки път вие променяте облика на Плевен, макар и само за 1 ден.

Всяко издание е огромно предизвикателство за всички, които ми помагат. Организацията изисква много отговорност и започва седмица след приключването на предишния фестивал, като през това време се премислят и обсъждат различни идеи за поправяне на грешки от предната година и за подобряване на вашето преживяване по време и след фестивала. Имам късмета да съм сред млади и енергични хора, пълни с идеи, впускащи се в неизвестното с една едничка цел – да запазим и развием българското.

Както вече много от вас знаят, ние подкрепяме и стимулираме групите, които имат интересни виждания за цялостното си представяне. Ние не смятаме, че хоро се играе само в кръг и не считаме за хореографска разработка добавените фигури. Според нас така хорото става по-богато, по-динамично и по-весело. При нас под „хореографска разработка“ разбираме танц, направен върху стилизирана народна музика, съдържащ стъпки базирани на автентични хора, но обработени и школувани с академична точност, добавени новосъздадени движения, има история с начало, кулминация и финал.

Имам удоволствието да Ви поканя за 7-ми път да превърнем „Мизия танцува“ в празник за град Плевен, като се съберем на 24-ти юни и се хванем за ръце. Покажете ни любимото си хоро, което ви носи най-много настроение.
Фестивалът следва своето естествено развитие и миналата година за пръв път в конкурсната част бяха допускани и всички детски школи и клубове за деца! Каним всички детски танцови студиа, клубове и школи да се включат и в тазгодишното надиграване и да покажат, че нашите деца познават българския фолклор и че растат като истински българи.